Houston Eğitim Ataşeliği

İzin Talebi ve Öğrenim Yerinden Ayrılma Bildirimi

Öğrenciler öğrenim yerinden ayrılmak istedikleri takdirde, aynı eğitim-öğretim yılı içinde iki aya kadar olan süreler için Bakanlığa ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşa bildirilmek üzere yurt dışı temsilciliklerine yazılı olarak bilgi vermek zorundadır. İki ayı geçen her türlü izin yurt dışı temsilciliğinin teklifi üzerine Bakanlıkça ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşça verilebilir.
İzin Talebi ve Öğrenim Yerinden Ayrılma Bildirimi

1-Öğrenim yeri neresidir?

1416 sayılı Kanun kapsamında (Madde 31) öğrenim gördüğünüz ülke, öğrenim yerinizdir. 

2-Öğrenim yerinden ne zaman ayrılabiliriz?

Öğrenim yerinden dönem arası/sömestr tatillerinde ayrılabilirsiniz. Lütfen form ekine bu bilgiyi (akademik takvimi) eklemeyi ihmal etmeyiniz.

İzin ve öğrenim yerinden ayrılış ve dönüş MADDE 20  (2) Öğrenciler öğrenim yerinden ayrılmak istedikleri takdirde, aynı eğitim-öğretim yılı içinde iki aya kadar olan süreler için Bakanlığa ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşa bildirilmek üzere yurt dışı temsilciliklerine yazılı olarak bilgi vermek zorundadır. İki ayı geçen her türlü izin yurt dışı temsilciliğinin teklifi üzerine Bakanlıkça ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşça verilebilir.

İlgili maddede belirtilen bu sürenin kapsamı, 'öğrenim görülmeyen sürelerde yani dönem arasında' olması gerektiği yönündedir. Dönem arası; 'öğrenim görülen bir dönemin sonundan, yeni bir dönemin başladığı tarihe kadar olan süreyi' kapsamaktadır. (Fall-Winter-Spring ya da Spring-Summer-Fall dönemleri kapsamında üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir.)

3-İki aylık süre tek seferde kullanılmak zorunda mı?

Öğrenciler, aynı eğitim öğretim yılının öğrenim görülmeyen sürelerinde iki aya kadar öğrenim gördüğü bölgenin dışında bulunabilirler. Bu süre tek seferde kullanılabileceği gibi parçaparça da (diğer öğrenim görülmeyen sürelerde; Thanksgiving, Paskalya vb) kullanılabilir. Öğrencinin, öğrenim görülmeyen (toplamda iki aylık) süre içinde Türkiye ya da herhangi bir üçüncü ülkede bulunması durumunda bunu bildirmesi gerekmektedir.

4-İki aylık süreden fazla kalınırsa ne olur?

Beyanınızda iki ayı geçmeyen süre içinde öğrenim yerinden ayrılmak istediğinizi bildirmenize rağmen ya da bir eğitim öğretim yılındaki izinlerinizin toplam süresinin iki ayı geçmesi durumunda; durumunuz raporlanarak tarafınıza uyarı verilmektir ve burs ödemeniz tebliğin ilgili maddesi gereğince düzenlenmektedir.

Yurt içi aylığı MADDE 24  (1) .... izinli olarak ya da tez çalışması yapmak üzere aynı yıl içinde aralıklı olarak toplam altmış günden fazla yurt içinde kalanlara ise yurt içinde kaldıkları altmış birinci günden itibaren yurt dışındaki öğrenim kurumlarına dönene kadar tebliğde belirtilen yurt içi aylığı ödenir.

-Öğrenim gördüğü ülkeden izinsiz ayrılma MADDE 31 (1) Aynı yıl içinde iki ayı aşan süreler için yurt dışı temsilciliğinin teklifi üzerine Bakanlık ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluştan izin almadan öğrenim yerinden ayrılan ve/veya izinli olarak bulunduğu süre sonunda öğrenim yerine dönmeyen öğrencilere izinsiz oldukları sürelerde burs ödenmez. Öğrenim süreleri içinde fiilin tekrarlanması hâlinde 32 nci madde hükümlerine göre işlem yapılabilir.

-Mevzuata aykırı hareketler ile diğer sebeplerden dolayı ilişik kesme MADDE 32 

5-Formda belirtilen süreden fazla ya da az kalınırsa ne yapılmalı?

Formda belirtilen tarih aralığından önce veya sonra öğrenim yerine gelmeniz durumunda lütfen durumunuzu anlatan dilekçenize, ülkeye giriş çıkış bilginizi ekleyin ve Ataşeliğimize posta yoluyla gönderiniz.

6-İki ayı aşkın süre için izin talep etmek istenirse ne yapılmalı?

İki ayı geçen her türlü izin, süresi ve amacı ne olursa olsun, Ataşeliğimizin teklifi üzerine Bakanlıkça ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşça verilebilir. Bunun için; form ve ekleri dışında detaylı bir dilekçe ile (fiilen yokluğunuzdaki öğrenim durumunuzun etkilenme düzeyini anlatan) danışman yazınızı içeren talebinizi posta yoluyla Ataşeliğimize göndermeniz gerekmektedir.

-İzin ve öğrenim yerinden ayrılış ve dönüş MADDE 20  (2) .... İki ayı geçen her türlü izin yurt dışı temsilciliğinin teklifi üzerine Bakanlıkça ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşça verilebilir.

7-Sağlık sorunları nedeniyle iki ayı aşın süre öğrenim yerinden ayrılmak istenirse nasıl bir yol izlenmesi gerekmektedir?

'Sağlık sorunları' nedeniyle öğrenim yerinden ayrılmak istemeniz durumunda, 'izin talebinde' bulunulması ve forma eklenecek detaylı dilekçeye, ilgili tebliğ gereği tedavinin iki aydan fazla süreceğinin belgelendirildiği ve hastane giderlerinin sigorta tarafından ödenmediğinin tespit edildiği belgelerin eklenerek posta yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.

Sağlık giderleri MADDE 10  (4) Yurt dışında öğrenim görürken rahatsızlanan ve rahatsızlığı nedeniyle öğrenim kurumuna devam edemeyen resmî burslu öğrencilerin, tedavilerinin iki aydan fazla süreceğinin tespit edilmesi ve hastane giderlerinin sigortasınca ödenmemesi hâlinde, hastane/üniversite, sağlık merkezi yetkililerinin onayı alınarak tedavileri yurtta yaptırılır. Tedavi için yurda gelmeleri müşavirlik/ataşelikçe uygun görülen öğrencilerin, yurt dışında öğrenim görmekle ilgili hakları saklı tutulmak kaydıyla en fazla altı aya kadar olan yurt içi tedavi giderleri, ayrıca Türkiye'deki ikamet ve tedavi yerlerine kadar geliş ve tedavi sonucunda öğrenim yerine dönüş yol giderleri ile zaruri hallerde hasta öğrenciye refakat edecek olanın yol giderleri bağlı bulunduğu kurumca ödenir. Yurt dışında rahatsızlanarak tedavilerinin yurt dışında yapılmasının zorunlu olduğunu belgelendirenlere raporlu olduğu sürelerde yurt dışı aylığı ödenir.

8-Saha/arazi çalışması sebebiyle öğrenim yerinden ayrılmak istenirse nasıl bir yol izlenmesi gerekmektedir?

Saha/arazi çalışması için öğrenim yerinden ayrılmak isteyen öğrencilerimizin; form ve ekleri dışında detaylı dilekçe ile danışman yazısını içeren talebini posta yoluyla Ataşeliğimize göndermesi gerekmektedir.

9-Güncel tarihli not döküm çizelgesi/transkript official (resmi) olmak zorunda mı?

  Güncel tarihli not döküm çizelgesi/transkript official (resmi) olmak zorunda değil, okulunuzun sisteminden aldığınız (unofficial) transkripti ekleyebilirsiniz. 


 10-Dönem arası tatil tarihlerinin belirtildiği akademik takvim hangi formatta olmalı?

Öğrenim yeri dışında bulunacağınız süre ile akademik takvimde yer alan sömestr/dönem arası tatilllerin örtüştüğüne emin olun ve ekleyeceğiniz akademik takvimde, lütfen ilgili tarihleri renklendiriniz.

11-E-Devlet şifresini nasıl alabilirim? (E-devletten alınması gereken ülkeye giriş çıkış belgesi için)

E-devlet şifresi olmayan yurt dışındaki öğrencilerimizin, şifre alabilmek için ilgili Konsolosluktan randevu alarak, nüfus cüzdanı ile şahsen başvurması gerekmektedir.

12-Form ve eklerini REBUS'a yüklemek yeterli mi? Posta ile ayrıca gönderilmeli mi?

İki aya kadar olan, (akademik takvime göre öğrenim görülmeyen sürelerdeki) öğrenim yerinden ayrılma bildiriminizin ayrıca posta yolu ile Ataşeliğimize gönderilmesine gerek yoktur, REBUS'a yüklenmesi yeterlidir.

13-Belgemi REBUS'a yüklerken teknik sorun yaşıyorum, ne yapmam gerekli?

Teknik problemler için Ataşeliğimiz çözüm önerisi sunamamaktadır. Bu tip konular Bakanlık tarafından çözülebileceğinden; sorununuzu anlatan (varsa ekran görüntüsünü ekleyebileceğiniz) emailinizi rebus@meb.gov.tr ye göndermeniz gerekmektedir.

14-Belgemi REBUS'a yüklerken uyarı/hatırlatma/yönlendirme alıyorum, ne yapmam gerekli?

Bu uyarı/hatırlatma/yönlendirmeler Ataşelik tarafından gönderilmediği için ilgili uyarının sizi kapsamadığını düşündüğünüz durumlarda Ataşeliğimiz çözüm sunamamaktadır, Bakanlık yetkilileriyle görüşmeniz gerekmektedir.

 

 ´Öğrenim yerinden ayrılma bildiriminde/sömestr izin talebinde´ bulunacak görev bölgemizde öğrenim gören öğrencilerin, ilgili formu doldurup, ekleri ile 01/12/2021 tarihinden itibaren REBUS'a yüklemeleri gerekmektedir. 

REBUS'ta Sömestr İzin Talep İşlem Basamakları: Rebus-Öğrenci Modülü-Başvuru İşlemleri-İzin Talebi

 Form için tıklayınız.

 

 

5333 Westheimer Road Suite 1050 77056 Houston, TX, USA - 1 (713) 6230632

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.